Ketogeen dieet ook voor ouderen.

Mijn moeder heet Martha en ze is 73 jaar. Ze is haar hele leven al bezig met lijnen. Er is haast geen dieet wat ze niet heeft geprobeerd. Haar cardioloog stuurde aan op een maagverkleining, maar dat wilde ze beslist niet. Ze heeft de geweldige resultaten van mij en mijn vrouw gezien die wij hebben behaald met het ketogeen dieet, maar heeft desondanks toch een jaar nodig gehad om over haar vrees voor de hoeveelheid verzadigde vetten heen te komen die nodig zijn bij een ketogeen dieet. Maar in juni 2016 heeft ze toch de stap durven zetten en is ze begonnen met het ketogeen dieet.

Ze valt nu een kilo per week af en is daar ontzettend gelukkig mee. “Niemand dacht dat ik op mijn leeftijd nog zoveel zou afvallen, zeker mijn cardioloog niet. Maar ik ga gewoon door, ik ben er nog niet!”

Geweldig om niet meer steeds honger te hebben!
“Weet je wat ik misschien wel het allerfijnste vind?”  ” Ik heb nu niet meer de hele dag honger zoals vroeger! Vanmorgen moest ik al vroeg weg, daardoor kon ik pas om een uur of één eten. Dat is geen enkel probleem zoiets, ik had nog wel veel later kunnen ontbijten!” Mijn moeder is nu 5 maanden bezig met het ketogeen dieet en is al 20 kilo afgevallen. Ze geniet nog iedere dag van het heerlijke eten. “Ik kan me gelukkig goed redden in de keuken, dat komt nu wel handig uit. Het is toch een hele omschakeling!”

Van afvalpillen en poeders tot hormoonkuren
Mama is nooit heel slank geweest, met haar 1 meter 67 was ze altijd wat steviger. Ze trouwde op jonge leeftijd en al vrij snel werd ze dikker en begon haar levenslange strijd tegen de kilo’s. “Er is geen dieet wat ik niet heb geprobeerd! Allerlei eiwit diëten, een aantal keer Weight Watchers, het ‘eerste Goudse dieet’, Modifast, Herballife, Prodimed, véél extreem calorie-arme diëten en een proef met zakjes uit het ziekenhuis, dat was een proef met zakjes en pillen om af te vallen in het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk. Ik ben zelfs naar België geweest bij een arts voor een schildklierhormoon behandeling van een paar maanden. Ik viel soms heel behoorlijk af, maar ik kwam daarna áltijd weer aan, en werd uiteindelijk alleen maar zwaarder. En chagerijniger.”

Verplichte maagverkleining
Ze denkt zelf dat het haar gezondheid geen goed heeft gedaan al die kuurtjes en pillen. Al zo’n dertig jaar geleden, vlak na die schildklierhormonen behandeling, kreeg ze hartritme stoornissen. “In het begin merkte ik daar niet veel van, maar in de loop van de jaren werd het steeds erger. Ik kreeg er meer en meer last van, het is ontzettend vermoeiend, het put je enorm uit.” Ze is 69 jaar als haar cardioloog aangeeft dat het zo niet langer kan. Haar hartritme stoornis kan worden behandeld, maar daarvoor moet ze wel eerst afvallen, anders is het risico te groot! Hij stuurt aan op een maagverkleining. Iets wat ze persé niet wil. Ze ziet in haar omgeving dat zo’n operatie vaak verkeerd afloopt. “Van de 10 operatie gaat er misschien de helft goed. Daar kies ik niet voor.” Omdat haar Cardioloog haar in feite alleen nog wil behandelen wanneer ze akkoord gaat met een maagverkleining en hun contact er niet beter op wordt, besluit ze een andere cardioloog te zoeken.

Cardioloog is onder de indruk
Met deze nieuwe cardioloog kan ze het beter vinden. Hij is ontzettend trots op wat ze bereikt heeft! “Vanmorgen was ik voor controle bij hem, het eerste wat hij zei was: Chapeau, echt super knap! Want volgens hem lukt het bijna niemand van mijn leeftijd om zo succesvol af te vallen. Toen ik hem vooraf, voordat ik begon in juni, belde of ik dit dieet met zoveel vetten kon doen gaf hij wel toestemming. Nu ziet hij het resultaat en hij is enorm onder de indruk!” Haar bloedwaardes zijn prachtig en zelfs haar hartritme stoornissen lijken iets af te nemen de laatste tijd. Misschien dat dat zelfs nog wat verbetert. “En anders zou ik nu de ingreep wel kunnen ondergaan want mijn gewicht is dan in ieder geval geen probleem meer!”

Brie, sardientje en koffie met slagroom!
Mama bakt haar eigen brood van amandelmeel voor het ontbijt. Lekker met wat roomboter en kaas of pindakaas. En soms ontbijt ze met Griekse yoghurt met wat rood fruit en slagroom. Voor de lunch en avondeten maakt ze vaak iets van een omelet, of een roerbak met spekjes, of een ovenschotel met gehakt en spinazie, en ook vaak iets met zuurkool en kaasburgers. Ze eet ook graag brie en sardientjes en drinkt haar koffie nu met slagroom. “Mijn omgeving reageert geschokt als ik ze vertel hoe mijn menu er uitziet” vertelt ze lachend, “ze vinden het maar raar. Mensen vragen ook of ik geen tekorten krijg en wanneer ik er mee stop. Ze zeggen dat zoveel vetten eten nooit gezond kan zijn! Maar ik trek me er niets van aan. Ik eet heerlijk, vers en gezond, ik voel me veel beter en ik heb nooit meer trek!”

In het begin, toen ze net begon, was niet zo blij. Ze had flinke last van de ‘ketoflu’ (ontwennings verschijnselen door afkicken van suikers). Ze was er een paar weken best ziek van, heel moe en beroerd en ik had ook last van krampen door het vochtverlies. Ik heb er regelmatig op moeten hameren om haar zout en vochtinname te verhogen maar omdat ze voor haar hoge bloeddruk dit juist streng moest beperken. Maar uiteindelijk is met wat extra zout en magnesium allemaal over gegaan.”

Mijn moeder houdt alles wat ze eet precies bij in MyFitnessPal. Per dag bestaat haar totale calorie-inname uit 75 tot 80 % vet, 15 tot 20 % eiwitten en 5 tot 7% koolhydraten. Ze kan precies uitrekenen wat ze eventueel nog moet eten. Ze is blij met die houvast! Ik vind het erg knap van haar dat ze dat toch onder de knie heeft gekregen nadat ik haar dit heb gedemonstreerd. Ik denk namelijk dat het erg belangrijk is om alles te noteren en te berekenen. Zeker als je pas bezig bent.

Oude mensen worden gewoon afgeschreven!
Ze vind het zelf niet zo bijzonder dat ze al zoveel is afgevallen. “Ik weet nu eindelijk hoe ik wél moet eten, wat wél gezond is voor mij. Veel mensen weten dat niet. Ik vind het ook erg dat mensen op mijn leeftijd in feite gewoon worden afgeschreven. Terwijl ze allemaal een stuk slanker en gezonder zouden kunnen worden als ze net als ik zouden gaan eten. Als ik het kan kunnen anderen het ook. Maar artsen weten het niet, of ze denken ach.. die oude mensen eten toch maar raak… En dat is echt niet zo, ik lette net als veel andere oudere mensen ontzettend op wat ik at. Vrijwel geen suiker, havermout, magere melk, echt alles vetarm, 2 stuks fruit per dag, brood met weinig beleg, precies zoals we het hebben geleerd. Maar ja dat verzadigt niet, dus dan neem je later op de dag toch dat gebakje of iets anders bij de koffie…” Ze lacht… “Kan je nagaan, ik sneed vroeger altijd het vetrandje van m’n vlees, en nu eet ik rustig een paar speklapjes!”

Met veel plezier in de keuken!
197x174x14813155_1488004237882426_960964253_o.png-300x273.jpg.pagespeed.ic.MxqWZlz19_ Na leven lang lijnen valt mijn moeder (73) nu eindelijk écht af!Vandaag sprak ik Mijn moeder nog even in verband met de uitslag van de cardioloog. Ze was opgetogen want ze had voor het eerst worstenbroodjes gemaakt! (zie foto)

Ze geniet met volle teugen van haar succes én van het koken. “Wat ik nu ook wil doen is een taart bakken. Zodat ik ook iets in huis heb voor een verjaardag of zo. Ik vind het wel een uitdaging, maar ik heb al bedacht hoe ik hem ga maken. Het wordt weer leuk in de keuken, ik ga nog véél meer dingen uitproberen!”

2 Reacties

 1. 96d2475f1c5f15599572dfdfe63e5bfb?s=80&d=wavatar&r=g Na leven lang lijnen valt mijn moeder (73) nu eindelijk écht af!

  Wat fantastisch! Zij heeft gedurende haar leven ook wel veel diverse (fute) voedingsadviezen gekregen…denk alleen maar eens aan Voedingscentumadviezen, die steeds veranderen. Haar leeftijdgenoten net zo natuurlijk.
  Vraagje, merkt zij dat haar leeftijdgenoten door het resultaat wat zij boekt nu meer open staan voor LCHF? Ik hoop op wat meer inzicht hoe de doelgroep ouderen beter bereikt kan worden.

  Antwoord
  • 8a74e2a4e9533b97089cd5671708cee8?s=80&d=wavatar&r=g Na leven lang lijnen valt mijn moeder (73) nu eindelijk écht af!

   Ik denk dat de meeste mensen nog steeds een verkeerd advies krijgen. Ook ik heb mijn diabetes om kunnen keren omdat ik zelf ben gaan zoeken en zelfs tegen het advies van art en dietiste in ben gegaan. Door het delen van moeders verhaal hoop ik in ieder geval dat zij een inspiratie kan zijn voor veel ouderen. Het is namelijk niet alleen het gewicht wat verbeterd.

   Antwoord

Ik stel jou mening zeer op prijs. Plaats deze hier.