Op Facebook heb ik Dirk van Giel leren kennen. We zijn even oud we zijn allebei informaticus en we waren allebei doodziek en we hebben het allebei zelf uitgevogeld wat we moesten doen om onze diabetes en obesitas te keren. Toevalligerwijze zijn we ook nog op hetzelfde moment met het ketogeen dieet begonnen. En bovenop dit alles is ons wederzijds verhaal ook nog eens gedeeld op de grootste en beste LCHF site ter wereld DietDoctor.com.

Dit is zijn verhaal in het Engels bij DietDoctor.

Dit is ons verhaal in het Engels bij DietDoctor.

Hieronder vind je zijn verhaal zoals ik van Dirk heb mogen ontvangen en mag delen met de lezers van dit Blog. Ook hij vind het belangrijk om ons verhaal met de hele wereld te delen en zo de miljoenen diabeten te helpen die dit verhaal nog niet kennen.

Dit was de ontbrekende schakel

Als alleenstaande 56-jarige man zonder kinderen ging ik een leven lang gebukt in mijn strijd tegen Diabetes Mellitus T2 met polyneuropathie in beide voeten en een oncontroleerbare obesitas die mijn professionele carrière als software ingenieur heeft overheerst. Door de onregelmatige levensstijl die ik erop nahield en de drang om succesvol te worden als zelfstandig IT-consulent heb ik mijn persoonlijke gezondheid volledig verwaarloosd en de gevolgen hiervan “aan den lijve” ondervonden.

Mijn gezondheid werd zo slecht dat ik in november 2010 besloot om te verhuizen naar Costa Rica om daar een nieuw leven te beginnen en er opnieuw controle over te kunnen krijgen.
De tropische regenwouden en het warme klimaat dat er heerst, deden me bijzonder veel goed en leken de pijnen in mijn voeten wat te verminderen. Na enkele maanden reeds was de voorraad metformine opgebruikt en besloot ik van verder te doen zonder enige vorm van medicatie, wat me bijzonder goed lukte.
Jammer genoeg moest ik in juli 2012 door onvoorziene omstandigheden terugkeren naar Vlaanderen en vanaf dan is alles weer in een stroomversnelling geraakt. Mijn gezondheid viel als een baksteen op een wip en deed mijn gewicht, cholesterol en HbA1c-waarden spectaculair omhoog schieten, resp. 120kg, tot.:220-HDL:53-LDL:131-Tri:178 en 10,2%. Bovendien liep ik voortdurend in en uit de ziekenhuizen in de buurt om allerhande heelkundige ingrepen te laten uitvoeren (carpaltunnel, miniscus, astroscopie en open exploratie van de schouder); de laatste in mei 2016 waarvan ik nog steeds herstellende ben.

Na 2 maanden terug in Vlaanderen kon ik al aan het werk als kantoorbediende in loondienst bij een rederij in Antwerpen, doch na 1 jaar ben ik wegens “reorganisatie” aan de deur gezet. Hierdoor ben ik in een diepe depressie beland die meer dan 8 maanden zou duren.

Eigenlijk kon je zeggen dat ik er best wel erg aan toe was, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak en toen ik dat dan zélf ook nog besefte, werd het tijd om er echt iets aan te doen.

Af en toe zocht ik contact in een diabetesforum op het internet en op een gegeven moment in de laatste week van Mei 2015 schreef er iemand de vier letters LCHF op. Niets meer en niets minder, enkel deze vier letters L-C-H-F. Mijn zoektocht naar de betekenis van deze letters bracht me naar de website van Dr. Andreas Eenfeldt (www.dietdoctor.com). Het bleek de meest fantastische ontdekking van mijn leven te zijn !

Ik had een eerste afspraak met een diëtiste in het ziekenhuis gemaakt tegen het einde van diezelfde maand mei 2015 en net twee dagen ervóór begon ik als een gek te lezen en te studeren over alles wat met Low Carb High Fat te maken had. Ik kon mijn eigen ogen niet geloven en opeens was het zo klaar als een klontje (een uitdrukking die ik nu voor de laatste maal in mijn leven zal gemaakt hebben) :
Dit was de ontbrekende schakel, de Heilige Graal en de enige weg om opnieuw zin aan mijn leven te geven, want ik zat echt héél diep. Mijn broer en schoonzus hebben twee bijzonder lieve en mooie dochters en hebben me geëerd door hun peterschap aan mij toe te vertrouwen. Ik wil ze zien opgroeien tot mooie mensen, van wie ik hou met heel mijn hart, als zouden ze mijn eigen kinderen zijn. Met LCHF is dit mogelijk geworden en dat bewaar ik ook in een klein hoekje van m’n hart.

De diëtiste was een hele moderne, begrijpende en progressieve vrouw, die me in eerste instantie een traditioneel 6-maaltijden-dieet voorschreef in de stijl van “ontbijt-snack-middagmaal-snack-avondmaal-snack”. Toch kon ik haar overtuigen om op een professionele manier naar Low Carb High Fat te kijken en ze was uiteindelijk bereid om hieraan mee te werken.
Na twee dagen met het stomme “eet-snack-eet-snack…-dieet te hebben geëxperimenteerd besloot ik haar op te bellen en haar te vertellen dat ik zou overschakelen naar het nieuw ontdekte LCHF-concept.
Tot mijn grote verbazing ging ze onmiddellijk akkoord en we spraken af om na drie maanden een evaluatie-gesprek te organiseren. Het hoeft geen betoog dat haar mond open viel van verbazing toen ze me zag binnen komen in haar kabinet. Het vervolg was natuurlijk héél eenvoudig: verder doen in dezelfde richting.

Buiten het feit dat ik een nieuwe “levensweg” heb gevonden waarin ik me volledig kan terug vinden, heeft LCHF ook de diëtiste kunnen overtuigen dat het veel beter is dan elk ander dieet dat ze in haar 35-jarige carrière ooit heeft gezien.

Na 15 maanden is mijn gewicht met 25kg verminderd, mijn cholesterol gedaald tot 143 (HDL: 56, LDL: 75, Tri:62), de HbA1C naar 5,9%  gezakt en zijn de gemeten ochtendwaarden van de glucose steeds tussen 90 en 115mg/dl.

De neuropathie in beide voeten waren onderwerp van uitgebreide onderzoeken in een van de meest befaamde ziekenhuizen van Vlaanderen en daarbuiten, maar de neurologen die me onderzochten, stonden stomverbaasd en feliciteerden me met de zo drastische verbeteringen m.b.t. de algemene toestand van de diabetes. Jammer genoeg konden ze geen verband aantonen tussen de neuropathie en DMt2 en zal dit probleem voor de rest van mijn leven stilaan erger worden.
De diëtiste heeft na het tweede gesprek besloten van alle nog geplande consultaties te annuleren omdat het geen zin meer had nog bijkomende motiveringsgesprekken te voeren.

Nu voel ik me, met uitzondering van die neuropatische pijnen, geweldig goed, vol energie en blij dat ik geen metformines, statines of insulines meer hoef te gebruiken. Enkel zijn er nog de dagelijkse ochtendmetingen van het glucosegehalte in het bloed, maar dat zal stilaan wel uitsterven.

De recepten die ik ontdek op de website van Dr. Eenfeldt zijn gewoon heerlijk en zeer toegankelijk voor iedereen. Mijn favoriete gerecht is zonder twijfel de Aubergine-pizza (Eggplant-pizza), de zelfgemaakte guacamole en mayonaise, “spek met eieren” (een typisch Vlaams ontbijt), de verschillende Mediteraanse schotels, de bulletproof-koffie, enz… enz… véél te veel om op te noemen.

Zoals ik al vertelde vormen het LCHF-dieet en www.dietdoctor.com de Heilige Graal van mijn leven en ik kan Dr. Andreas en zijn team niet genoeg danken voor hun schitterend werk en hun toewijding voor een héél héél goed en belangrijk doel.

Mijn waardering gaat ook naar alle dokters en professoren die hun expertise en kennis verlenen bij het promoten en ondersteunen van LCHF over de ganse wereld, zoals:

Dr. Jason FungProf. Tim NoakesDr. Ted NaimanDr. Aseem Malhotra, dr. Michael D. Fox,
Dr. R. David Dikeman, Dr. Jacob Wilson, Dr. Eric WestmanDr. Sarah Hallberg, Dr. Jay Wortman,
Dr. Rangan Chatterjee, Dr. Mary Vernon, Prof. Jeff Volek, enz… enz…
speciale vermeldingen voor: Dr. Zoe Harcombe, Dr. Caryn Zinn en Nina Teicholz.

Dirk.

 

6 Reacties

 1. 1bfa0097b093576283b027977f8aaa74?s=80&d=wavatar&r=g Hoe Dirk van Giel zijn diabetes omkeerde met LCHF

  Geweldig hoe hier een diëtist heeft meegewerkt. Top

  Antwoord
  • 8a74e2a4e9533b97089cd5671708cee8?s=80&d=wavatar&r=g Hoe Dirk van Giel zijn diabetes omkeerde met LCHF

   Dirk is wel tegen haar advies in gegaan. Het zou interessant zijn om te weten wat ze tegenwoordig adviseert. Dirk zit is ook lid van de Facebook pagina die hoort bij dit blog https://www.facebook.com/LowCarbLowlands/ Ik zal hem daar de vraag eens stellen en kijken of ze een website heeft.

   Antwoord
   • 6f6520f7ac8d548c9ddd432a618fb8f0?s=80&d=wavatar&r=g Hoe Dirk van Giel zijn diabetes omkeerde met LCHF

    Het interesseert me zelf ook wel om te weten hoe het algemeen standpunt van de diëtiste nu is t.o.v. LCHF. Ik zal haar de vraag stellen en hierop terugkomen (zowel op uw blog als op de facebookpagina).

    Antwoord
    • 8a74e2a4e9533b97089cd5671708cee8?s=80&d=wavatar&r=g Hoe Dirk van Giel zijn diabetes omkeerde met LCHF

     Heb jij ooit gekeken of je in ketose bent. Was je daar eventueel bewust op gericht?

     Antwoord
 2. 95b72a5204c8a594a1b47acbab34b03f?s=80&d=wavatar&r=g Hoe Dirk van Giel zijn diabetes omkeerde met LCHF

  Zijn er ook mensen met hoge bloeddruk aan LCHF begonnen?
  Dat heb ik en wil ook met deze manier van leven aanvangen.

  Antwoord
 3. 80c29f74bbb59d9bcd1a2c7b591a56de?s=80&d=wavatar&r=g Hoe Dirk van Giel zijn diabetes omkeerde met LCHF

  Hartverwarmend te lezen dat 2 gelijkgestelde zielen hetzelfde doel bereiken. Hopelijk kan ik mij hierbij aansluiten.

  Antwoord

Ik stel jou mening zeer op prijs. Plaats deze hier.