Mijn naam is Wim en dit is mijn verhaal.

Ik had obesitas, woog 125 kilo en was zwaar diabeet. Mijn wereld veranderde na het kijken van een uitzending van RTL late night.

Op 3 juni 2015 begon ik met een nieuwe levensstijl, het ketogeen dieet. De resultaten zijn zo fantastisch dat ik dit graag met zoveel mogelijk mensen wil delen.

Ik heb de afgelopen jaren erg veel geleerd en verzameld over het ketogeen dieet. Mijn doel is om jullie met deze website en mijn Facebook pagina informatie te geven over het (volgen van het)ketogeen dieet.

Het begin.

Ik ben op 3 juni 2015 begonnen met het ketogeen dieet op een moment dat het niet echt goed ging met me. Ik had al een jaar of 10 suikerziekte wat geleidelijk aan steeds verergerde met als resultaat dat ik in maart 2014 moest beginnen met het injecteren van insuline. Ik had echt moeite om mijn suikerwaardes normaal te krijgen en ik moest steeds meer insuline gaan gebruiken. Op het laatst gebruikte ik 3 keer per dag ongeveer 30 eenheden korte insuline en 1 keer per dag 50 eenheden lange insuline. Daarnaast nam ik nog 2 keer daags metformine 1000 mg.

20150510_133241055_iOS-1024x768 Mijn verhaal keer diabetes om met het ketogeen dieet

Huiduitslag

Ik had blauwe plekken op mijn buik van het spuiten en ik kreeg allerlei bijverschijnselen zoals huiduitslag en infecties. Maar ook problemen met mijn gebit. Mijn tanden en kiezen kwamen los te zitten en ik kon ze er op een gegeven moment gewoon zelf eruit halen. Heel erg was dit.

Daarnaast werd ik door het insuline gebruik ook nog eens steeds zwaarder met als hoogtepunt 124 kg na kerst en nieuwjaar.

Hier nog enige waardes van mijn bloedsuiker. Ik was een slechte patiënt ik prikte niet vaak genoeg om mijn glucose waardes te meten alleen als het moest en ik injecteerde vaak meer op gevoel mijn insuline. Ook dat hield ik niet echt goed bij. Eigenlijk was ik helemaal niet goed doordrongen wat mijn suikerziekte nu eigenlijk voor mijn gezondheid betekende of misschien interesseerde het me gewoon niet en had ik mezelf min of meer opgegeven nu achteraf bekeken.

bloedmetingen-voor-ketose Mijn verhaal keer diabetes om met het ketogeen dieet

bloedmetingen voor ketose

Het leven als dikke mens behoorlijk miserabel. Je kleren zitten altijd min of meer als een zak. Mijn zoon speelt waterpolo maar als ik met hem in het zwembad was zat ik altijd te zweten als een otter. In huis helpen of in de tuin werken was bijna ondoenlijk want je kan nauwelijks nog bukken om iets op te rapen of te vegen. Kortademig, snurken, geen conditie kortom eigenlijk had ik niet echt veel kwaliteit van leven.

Sport.

Ik had een abonnement bij de sportschool met daarbij maandelijks ondersteuning van een personal coach maar ondanks dat ik probeerde (met enige tegenzin) toch 3 keer per week te gaan sporten lukte het me niet om onder de 120 kg te komen.

Hier zie je dus dat ik bij een personal coach trainde die me maandelijks deze metingen deed. Je kan zien dat het enige dat is verbeterd in dat hele jaar was dat mijn conditie van matig 2 naar goed 4 is gegaan. Als je dan kijkt vanaf 8 mei dan zie je gewicht nog 120 kg en buikomvang 124. Daarna ben ik op 3 juni begonnen met het ketogeen dieet en toen ineens ging alles enorm naar beneden. De personal coach die vond mijn dieet maar raar en snapte er weinig van. Maar toen ik gewoon zijn advies volgde viel ik dus geen gram af. Daarom in juli maar afscheid genomen van deze coach ook de sport zelf ter hand genomen.

20150726_082042000_iOS-1024x768 Mijn verhaal keer diabetes om met het ketogeen dieet

Metingen bij personal coach klik om afbeelding te vergrootten.

Nadenken over verandering.

Op een gegeven moment zag ik een uitzending van RTL Late Night. Daar was een Amerikaanse Professor genaamd Robert Lustig die een interessant verhaal vertelde over wat voor een soort vergif suiker eigenlijk is en dan met name de fructose.

Door mijn werk in de ICT was ik gewend om veel zelfstudie te doen via internet en dus besloot ik eens te kijken of er wat meer te vinden was van deze man. Daarbij kwam ik terecht deze video genaamd “sugar the bitter truth” . En recentelijk nog op een andere video die door RTL is vertaald in het Nederlands.

Op grond hiervan ben ik begonnen met het vervangen van slechte koolhydraten en suikers door koolhydraten met minder suiker en meer vezels. Havermout als ontbijt bijvoorbeeld, volkoren spaghetti met meer vezels en zilvervlies rijst. Ik merkte wel iets of wat verbetering hierdoor maar niet echt noemenswaardig.

Echter ik ben hierdoor na gaan denken dat er eigenlijk op het internet best wel veel informatie te vinden is over obesitas, diabetes en aanverwante onderwerpen dus ik ging verder zoeken en kwam allerlei soms tegenstrijdige informatie tegen maar het was in ieder geval wel enorm veel informatie. Om deze informatie een beetje te ordenen heb ik een Facebook pagina gemaakt waar ik dus de video’s en webpagina’s kon verzamelen. Dit gaf me ook de mogelijkheid om dit met anderen te delen maar meer met het idee van kijk dit vond ik interessant en dit werkte voor mij kijk maar wat jij er mee kan.

Via deze website wil ik de dingen die ik geleerd heb bereikbaar maken ook voor mensen die het Engels in de meeste wetenschappelijke video’s toch te moeilijk vinden en/of mensen die niet de vele uren de tijd hebben om al die informatie te bekijken.

De ommekeer.

Een belangrijke video was voor mij Why We Get Fat van de wetenschaps-journalist Gary Taubes.

Ook dit is dus in het Engels en vrij lang maar ik ga hieronder verder over wat ik van deze video heb geleerd.

Op tijdstip 1:00:03 van deze video staan de drie voornaamste conclusies:

  1. Obesitas is een verstoring van vetopslag door het lichaam. (en dus geen storing van te veel eten en te weinig beweging)
  2. Vetopslag in het lichaam wordt geregeld door het hormoon insuline en de koolhydraten in je voeding. (Koolhydraten activeren insuline en insuline activeert de opslag van vet)
  3. De logische oplossing is dus het verwijderen of verminderen van de veroorzaker in dit geval dus de koolhydraten.

Verminderen van koolhydraten.

Het leek me allemaal heel logisch. Ik wist door mijn diabetes metingen dat mijn bloedsuikerwaardes enorm stegen na een maaltijd met veel kool-hydraten. Dus mijn besluit stond vast. Ik ga mijn koolhydraten beperken en dan zullen we eens kijken of het klopt wat Gary Taubes zegt.

Het vervolg.

Uiteindelijk ben ik recentelijk geslaagd als scheidsrechter waterpolo voor PSV waterpolo. De zieke man die na 5 minuten staan in het zwembad zijn shirt uit kon wringen van het zweten is nu in staat om langs de kant actief te zijn als scheidsrechter en zijn shirt blijft droog. Hoe me dat gelukt is lees je verder in het vervolg van mijn verhaal. Starten met het koolhydraatarm dieet.

Wim-fluiten-in-PSV-shirt Mijn verhaal keer diabetes om met het ketogeen dieet

Wim fluiten in PSV shirt