Mijn keer diabetes om verhaal in de krant

In krap twee decennia groeide ‘ouderdomssuiker’ uit tot volksziekteNr.1. Zelfs tieners krijgen nu diabetes type 2. Hoe komt dat? En valt het tij nog te keren?

Melchior Meijer

Schrijver van dit artikel, Verschenen in de regiobladen van het Algemeen Dagblad

AdobeStock_72041870 Mijn keer diabetes om verhaal in de krant

Voor Tineke de Vries (52) uit Rotterdam was 2016 een zwaar jaar. In februari kreeg ze een wondje aan haar voet dat maar niet genas. Op een ochtend ontdekte ze dat een groot deel van haar tenen en voetzool zwart was. Gangreen, zag de huisarts in een oogopslag en een spoedopname volgde. Ondanks intensieve wondverzorging, hoge doses antibiotica en het wegsnijden van het dode weefsel, bleef de infectie voortwoekeren. Toen bloedvergiftiging dreigde, hadden de artsen geen andere optie dan het aangedane been onder de knie te amputeren.

Deze zogenoemde guillotine amputatie redde haar leven. Voorlopig althans. Want de statistiek is grimmig. Van de mensen die in Tinekes toestand een guillotine amputatie moeten ondergaan, is vijf jaar later nog slechts zo’n 25 procent in leven.

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2

Tineke is een van de nu ruim een miljoen Nederlanders met diabetes type 2. Bij deze vorm van suikerziekte maakt de alvleesklier doorgaans nog wel het bloedsuiker regulerende insuline – vaak zelfs lange tijd meer dan normaal. Maar omdat bepaalde lichaamscellen niet meer goed naar dit hormoon luisteren, stijgt de bloedsuikerspiegel.

De processen die tot deze zogenoemde insulineresistentie leiden, zijn samen met de hoge bloedsuikers en de hoge insulinespiegels verantwoordelijk voor een somber stemmende reeks complicaties. Met name de zenuwen en bloedvaten liggen onder vuur, waardoor zo’n beetje ieder orgaan schade kan oplopen.

Tineke, die haar diagnose vijf jaar geleden kreeg, had voor haar onderbeen amputatie al last van onder meer netvliesbloedingen, afnemende pompkracht van haar hart, een verslechterende nierfunctie en gevoelloze voeten.

Haar nierfunctie is inmiddels zo slecht, dat ze zich voorbereidt op dialyse. De voetwondjes kwamen vermoedelijk doordat ze een hele avond met haar voet tegen een radiator lag, zonder in de gaten te hebben dat die gloeiend heet was. Geen vrolijk plaatje.

Explosief

Niet voor Tineke, maar ook niet voor Nederland. Want hoewel niet iedere diabetespatiënt even vatbaar is voor complicaties, neemt de ziekte inmiddels epidemische proporties aan. Het aantal diagnoses groeit explosief. Diabetes type 2 slokt een fors deel van het zorgbudget op en zorgverzekeraars vrezen dat op termijn draconische maatregelen nodig zijn om de rijzende vraag naar diabeteszorg te kunnen blijven vergoeden. Achter de cijfers schuilen tragedies als die van Tineke.

DIABETES TYPE 2 IS VOORAL EEN GEVOLG VAN TEVEEL GERAFFINEERDE KOOLHYDRATEN

Prof. Dr. Hanno Pijl

Internist en diabetoloog, Leids Universitaire Medisch Centrum

Is dit alles onvermijdelijk?

Moderne voeding

,,Nee’’, is het besliste antwoord van Prof. Dr. Hanno Pijl, internist en diabetoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

De inzichten veranderen snel. Een zekere genetische aanleg is nodig om de ziekte te kunnen krijgen, dat staat nog steeds vast. Vroeger dachten we dat het risico behalve die aanleg verder bestond uit te veel eten en te weinig bewegen. Beweging is inderdaad belangrijk, maar inmiddels weten we dat diabetes type 2 vooral een gevolg is van het hoge aandeel geraffineerde koolhydraten in de voeding. Onze genen zijn afgestemd op het eten dat beschikbaar was in de lange periode voor de landbouwrevolutie. Dat voedsel was relatief koolhydraatarm. Onze moderne voeding bevat zo veel snel opneembare koolhydraten, dat een grens wordt overschreden en veel mensen deze niet meer goed kunnen verwerken. Met medicatie kun je de symptomen indammen, maar het heeft slechts een bescheiden effect op levenskwaliteit en prognose. De oplossing is technisch gesproken simpel: eet veel minder geraffineerde koolhydraten. Dan verminder je je risico op diabetes type 2 en als je het hebt kun je het omkeren. Diverse onderzoeken bevestigen dit. Pas op, ik zeg niet genezen. Je kunt met voeding bewerkstelligen dat je bloedsuikers normaliseren, dat je geen of veel minder medicatie nodig hebt en dat er geen complicaties zullen optreden.

Samen met fysioloog Peter Voshol en diëtiste Connie Hoek gaf Pijl het succesvolle platform KeerDiabetesOm gestalte. Met informatie en coaching helpen ze patiënten van hun diabetes af. Met diëtiste Karine Hoenderdos schreef hij onlangs het praktische boek Diabetes type 2, maak jezelf beter.

 

AL BINNEN EEN DAG HOEFDE IK GEEN INSULINE MEER TE SPUITEN

Wim Tilburgs

Leefstijlcoach, Leefstijlcoach Wim

Iemand die zichzelf beter maakte, zij het geheel op eigen initiatief, is Libanon veteraan Wim Tilburgs (56) uit Helmond. Nadat een verzekeringsarts in 2003 diabetes type 2 bij hem vaststelde, ging het gestaag bergafwaarts met hem.

Het begon met één pil, er kwamen er al snel meer bij en op een gegeven moment moest ik ook insuline spuiten. Ik gebruikte voor 400 euro in de week aan medicatie, dus exclusief de overige intensieve zorg. Gaandeweg ontwikkelde ik zo’n beetje alle complicaties die je kunt verwachten, van netvliesafwijkingen tot uitvallende kiezen, slaapapneu en zenuwpijn. Maar het ergst was dat ik ontzettend depressief werd. De posttraumatische stresssymptomen van Libanon hakten er drie keer zo hard in. Ik was, dat wist ik zeker, bezig om hartstikke dood te gaan.

Omkeren

De ommekeer kwam toen Wim in 2015 toevallig naar Humberto Tan keek, die een uitzending wijdde aan de Amerikaanse antisuikerarts Robert Lustig.

Toen begon ik me voor het eerst af te vragen of de voedingsadviezen die ik braaf opvolgde wel juist waren. En of diabetes echt een onvermijdelijke en progressieve ziekte is, zoals de officiële instanties beweren. Vanaf dat moment dook ik online in de literatuur. Ik kwam dokter Pijl en veel van zijn buitenlandse vakbroeders tegen. Las talloze, vaak spectaculaire verhalen van mensen die hun diabetes hadden omgekeerd. De schellen vielen me van de ogen. Ik heb direct zo’n beetje alle koolhydraten eruit gedonderd. Radicaal, maar ik was dan ook erg ziek. Niet iedereen hoeft zo strikt te zijn als ik. Al binnen een dag hoefde ik geen insuline meer te spuiten. Die verbluffende constatering gaf me zoveel kracht. Ik kreeg mijn bloedsuiker volledig onder controle en kon alle pillen overboord gooien. Mijn HbA1c, een waarde die de gemiddelde bloedsuikerspiegel over enkele maanden reflecteert, ging in twee maanden van veel te hoog naar volstrekt normaal. Nu heb ik de gezondheidswaarden van een jonge atleet. En het belangrijkste, zo voel ik me ook! Soms moet ik er bijna om janken. Samen met een sportarts geef ik lezingen over diabetes, want ik wil dat zoveel mogelijk lotgenoten weten dat ze een keus hebben.

Uitslag sportmedische keuring: Goede belastbaarheid 160%  t.o.v. gemiddelde. Succesvolle omkering DM2 met nu een volledig normaal HbA1c zonder medicatie door ketogeen leven. Geen verhoogd risicoprofiel.

Advies: Op deze wijze doorgaan met leefstijl/voedingspatroon.

Hans van Kuijk

Sportarts, St. Anna Ziekenhuis / Topsupport

 

Pillendoos

Hoe spectaculair Wims gezondheidsverbetering ook is, van zijn zorgverleners kreeg hij geen enkele respons. ,,Ze haalden hun schouders erover op’’, zegt hij, nog steeds verbaasd. Een veel gebruikt argument tegen deze bewezen superieure aanpak is dat patiënten het allemaal te lastig vinden, en een pillendoos verkiezen boven een dieet. Dat alleen super gemotiveerde mensen dit kunnen.

Je moet openstaan voor verandering, zegt diëtiste Janet Noome uit Emmen.

Het is lastig om wat je gewend bent rigoureus te veranderen. Maar mijn ervaring is dat goede uitleg van de fysiologische oorzaak van hoge bloedsuikers en de relatie met wat je eet geweldig motiveert. Veel patiënten in mijn praktijk gaan verbanden zien en hun lijf snappen en daardoor andere keuzes maken. Dan gebeuren er heel mooie dingen.

Janet Noome

Diëtiste, Diëtistenpraktijk Advies Voeding & Dieet

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Diabetes Reset wandelingen in Gezond Helmond - Leefstijl als medicijn - […] Lees het artikel in het Eindhovens Dagblad […]

Ik stel jou mening zeer op prijs. Plaats deze hier.