Keer mijn diabetes om was een van mijn doelstellingen toen ik op 3 juni 2015 ben gestart met het ketogeen dieet.

Ik  heb al ouderdomssuiker vanaf 2004 en de ontwikkeling was zoals men voorspelde een ziekte die geleidelijk erger wordt en waar je steeds meer medicatie voor krijgt om toch maar te proberen je bloed glucose waarde onder controle te krijgen.

Als er is vastgesteld dat je ouderdomssuiker hebt dan moet je een aantal malen per jaar bloed laten prikken zodat je behandelaars kunnen zien hoe je ziekte zich ontwikkelt.

Een van de waardes die hierbij bepaald wordt is je HbA1c.

Wat wordt er gemeten met het HbA1c?

Hb is een afkorting van hemoglobine. Dat is de kleurstof in rode bloedcellen, die zorgt voor vervoer van zuurstof. Rode bloedcellen komen tijdens hun verblijf in het bloed glucose tegen. Hoe hoger de bloedglucose, hoe meer daarvan aan hemoglobine plakt.

Rode bloedcellen hebben een levensduur van 2-3 maanden. Het HbA1c geeft het percentage rode cellen aan waaraan glucose is geplakt, en weerspiegelt dus het gemiddelde glucosegehalte in de voorafgaande 2-3 maanden.
Bij mensen zonder diabetes is het HbA1c 20-42 millimol per mol. Dus gaat men ervan uit dan bij iemand die geen suikerziekte heeft de gemiddelde waarde van hun bloedglucose tussen de 4 en 6 mmol/l liter is.

hBA1cTabel Mijn diabetes omkeren

Tabel 1. Overzicht van de  HbA1c waardes

Een overzicht van mijn HbA1c over 3 jaar.

Hieronder staan de waardes van de bloedonderzoeken die mijn huisarts uit heeft laten voeren.

HbA1c-tot-en-met-oktober-2016-nederlands Mijn diabetes omkeren

De hoogste waarde op de grafiek is 101 mmol/mol deze waarde is zo hoog dat hij zelfs buiten de waardes valt zoals die staan in tabel 1. Dit komt dus overeen met een gemiddelde bloed glucose waarde van 17 mmol/l wat echt enorm hoog is.

Daarom moest ik na die meting dus ook meteen beginnen met het injecteren van insuline. Ook moest ik naar een diëtiste en kreeg ik een verwijzing om bij een fysiotherapeut een bewegingsprogramma te volgen voor diabeten.

Door deze behandeling van insuline – metformine / sport / voeding en intensieve begeleiding door een diabetes verpleegkundige in plaats van de praktijkondersteuner van de huisarts is men erin geslaagd om mijn HbA1c terug te brengen naar 72 mmol/mol wat gelijk staat aan een gemiddelde bloedglucose waarde van bijna 12 mmol/l. Dit gebeurde wel aan de hand van het continu verhogen van de dosis insuline. Op een gegeven moment spoot ik 40 eenheden langwerkende insuline en maar dan 100 eenheden snelwerkende insuline.

Complicaties van diabetes.

Een gemiddelde glucosewaarde van 12 mmol/l is nog steeds het dubbele van normaal en nog steeds in de zone van enorm risico op complicaties.

complicaties_diabetes Mijn diabetes omkeren

De complicaties van suikerziekte

Complicaties van diabetes kunnen zijn: een verhoogde kans op hartinfarct, beroerte en vaatlijden in de benen, maar ook aantasting van kleine vaatjes in ogen, nieren en zenuwen.
De aantasting van kleine vaatjes is specifiek voor diabetes, en kan leiden tot de volgende ziektebeelden.
Diabetische retinopathie is schade aan het netvlies van het oog, welke na een lange periode zonder klachten het gezichtsvermogen kan aantasten.
Diabetische nefropathie is schade aan de nieren; dat geeft pas klachten als de nieren er bijna volledig mee opgehouden zijn.
Diabetische neuropathie tast de zenuwen aan; vaak onmerkbaar, maar ook met tintelingen, pijn of juist gevoelloosheid aan de voeten als voornaamste klachten.
Voetzweren zijn een gevolg van vaat- en/of zenuwschade; deze wonden kunnen gemakkelijk ontsteken en leiden tot amputatie van de voeten.

Daarnaast ging mijn gewicht na de start van het injecteren van insuline omhoog van onder de 110 kg naar 125 kilo ondanks dat ik 3 keer per week ging sporten onder begeleiding van een personal trainer.

Kortom ik was op weg naar een pad van blindheid amputaties nierfalen gevolgd door de dood door een hart of herseninfarct. Ik zou het hoogstwaarschijnlijk niet meemaken dat mijn jongste zoon zou afstuderen.

Ik kende deze weg want ik heb mijn grootmoeder van vaderskant verloren aan precies al deze symptomen. Mijn vader is overleden aan een hartaanval op zijn 58 ste zijn broer mijn oom is maar 38 geworden en hun zusje op haar 53 ste overleden aan borstkanker.

Mijn diabetes omgekeerd!

Ik heb gelukkig op tijd ingezien dat dit niet de weg kon zijn. Ik ben dus een enorme studie gestart om meer over mijn ziekte te leren.

Ik ben dus op 3 juni 2015 gestart met het ketogeen dieet zonder begeleiding van maar wel in samenspraak met mijn huisarts. Ik had wel begrepen uit mijn studie dat mijn aanpak kon leiden tot enorme risico’s op hypo’s (te lage bloedglucose wat echt geen pretje is). Ik ben dus erg intensief mijn bloedglucose waardes gaan bewaken. Na 1 dag met weinig koolhydraten ben ik gestopt met het injecteren van insuline.

Zoals je kan zien in de grafiek is mijn HbA1c nu naar waardes gegaan die beneden de grens liggen van een goed ingestelde diabeet. Sterker nog het zijn waardes van een zeer fit persoon. Met een gemiddelde van 35 mmol/mol kom ik op een gemiddelde bloedsuikerwaarde van 5,5 mmol/l. Deze waardes heb ik nu al ruim een jaar zonder enige terugval.

Ik heb nu een systeem waarmee ik door het gebruik van pad in de arm continu mijn bloedglucose kan scannen. Hiermee probeer ik nog beter te begrijpen wat mijn waardes betekenen in combinatie met verschillende activiteiten. Zeker voor iemand die in ketose is zijn deze waardes anders dan voor iemand met een normaal dieet.

Sporten-en-suiker-25-7-2016-18-29-25 Mijn diabetes omkeren

Intensive scan on BG during 1 day including training.

 

Bloedglucose-en-stress Mijn diabetes omkeren

De invloed van stress op je bloedglucose.

Dit is een zeer uitgebreide analyse van 2 weken intensief scannen.

Daarnaast ben ik intussen ook van mijn obesitas af. Ik ben bijna 40 kilo afgevallen. Daarnaast is heb ik mijn gewicht nu al een jaar stabiel kunnen houden. Veel mensen zeggen me nu vaak oh ja jij bent van je suikerziekte af omdat je afgevallen bent. Dan zeg ik nee ik ben afgevallen omdat ik van mijn suikerziekte af ben.

Hieronder nog een kopie van een laboratorium uitslag aangevraagd door een sportarts. Dit zijn uitslagen van 7 weken nadat ik gestart ben met het ketogeen dieet. Hier zie je dat de HbA1c al gedaald was naar 37 mmol/mol.

Uitslagen-bloed-sportarts-Dr.-Visser Mijn diabetes omkeren

Uitslagen bloed sportarts Dr. Visser

dokterverklaardlchfkanpillenverplicht Mijn diabetes omkeren

0 reacties

Ik stel jou mening zeer op prijs. Plaats deze hier.